``
Wat zegt hij? Hondentaal is lichaamstaal

 

Lezing speciaal voor de Rhodesian Ridgeback Club Nederland, niet leden zijn ook van harte welkom.

Waarom doet hij nu toch zo? Waarom blaft je hond naar die andere hond op straat? Waarom gromt hij als er een onbekende voor het hek staat? Waarom kwispelt hij wanneer hij jou ziet? Waarom staat de ene keer zijn staart rechtop en hangt die de andere keer naar beneden?

Omdat je hond communiceert! Met al deze gedragingen wil hij iets duidelijk maken. Hij vertelt met zijn lichaam wat hij van een bepaalde situatie denkt en waarschuwt hoe hij zal reageren. Honden communiceren met hun lichaam. Deze communicatie kan complex zijn om te begrijpen. En we zijn helaas niet geboren met de vaardigheden om dit zomaar te kunnen.

Toch is kennis van deze hondentaal essentieel om je hond beter te leren begrijpen. Want eens je begrijpt waarom hij zo doet, weet je ook hoe je hem kan antwoorden. Vanuit wederzijds begrip en heldere communicatie ontstaat ook een betere band en een grotere samenwerking.

In deze lezing wordt duidelijk uitgelegd wat signalen kunnen betekenen en hoe je ze kan interpreteren. Aan de hand van foto’s en filmpjes bekijken we wat de hond zegt en wat de gepaste reactie hierop kan zijn.

Om het interactief te maken vragen we dan ook om eventueel zelf foto- en/of filmmateriaal met je eigen hond in te sturen. Dit kan volledig anoniem besproken worden en mogen allerlei interacties zijn: jouw hond met jou samen aan het spelen of aan het wandelen, of jouw hond in spel met een andere hond, jouw hond in interactie met andere mensen,… We vragen uiteraard om geen gevaarlijke interacties in scène te gaan zetten! Het ingestuurde materiaal zal worden getoond en besproken tijdens de lezing. Materiaal dient ons te bereiken uiterlijk: 1/05/2019.

Inhoud:
- observatie lichaam: staart, oren, mimiek, geluid, vacht, gewichtsverplaatsing en spierspanning,
- kalmerende signalen en stress-indicatoren
- houdingen
- interpretatie

De lezing wordt gegeven door Kathleen Selleslagh van Kath & hond. Als gedragstherapeut en instructeur begeleidt zij mensen en hun honden zowel met probleemgedrag als individuele puppy- en sociale huishond lessen. Daarnaast is zij docente op de Kyno-Coach Academie, opleidingscentrum voor kynologisch instructeurs en gedragscoaches in België. Ook traint zij blindengeleidehonden als samenwerkingspartner van KNGF Geleidehonden. Met deze ruime ervaring draagt zij haar missie in hondenland uit: een beter begrip tussen hond en mens creëren.

Praktische informatie:
Datum: zaterdag 1 juni 2019
Locatie: N&N Dogtrainers - Rijksweg 40A - 4255 GM Nieuwendijk
Tijd: aanvang vanaf 13.30 start 14 -17 uur

U kunt zich inschrijven door een mail te sturen naar: activiteiten@rrcn.nl t.a.v. Sonja vermeld hierin: uw naam en indien u lid bent van RRCN uw lidnummer, adresgegevens en telefoonnummer. De foto’s en/of filmpjes mogen naar dit zelfde mailadres en worden na de lezing verwijderd.

Betaling direct bij inschrijving:
Voor leden van RRCN is de prijs: €17,50
voor niet leden van RRCN €25,- incl. koffie en thee
NL89RABO0155745824 t.n.v. Rhodesian Ridgeback Club Nederland te Groningen o.v.v. Lezing Hondentaal